Matt Bianco
Sava Centar, Beograd
14. oktobar 2010.

15. oktobar 2010.

 
 
 
  Britanska grupa Matt Bianco je u okviru svoje svetske turneje sinoć posetila Beograd po prvi put.

Grupu su 1982. godine osnovali pevač Mark Reilly, Danny White (klavijature) i Kito Poncioni (bas). Svoje zvezdane trenutke Matt Bianco je imao u prvoj polovini 80-tih zahvaljujući prvom albumu Whose Side Are You On (1984) na kojem im se pridružila poljska jazz pevačica Basia Trzetrzelewska. Upravo njen karakterističan glas i aranžmani koje je ona uradila su uzdigli ovaj album na nivo velikog hita. Posle prvog uspeha Basia i Danny su napustili grupu a Mark je nastavio da radi sa Mark Fisher-om bivšim klavijaturistom grupe Wham. Iako grupa nije više ponovila početni uspeh imali su klupske hitove u 90-tim godinama.
Četvrt veka kasnije Mark i njegova grupa su prvi put posetili Beograd što se odrazilo na posetu, koja je bila pristojna, ali ne više od toga. To, međutim, nije umanjilo entuzijazam prisutnih u velikoj dvorani Sava Centra.
Činjenica da je grupa promovisala svoj poslednji album Hifi Bossanova (2009), koji je postigao zapažen uspeh tokom leta ove godine uticala je i na materijal koji je odsviran sinoć pred prisutnom publikom.



U sastavu: Mark Reilly (glavni vokali), Mark Fisher (klavijature), Tony Mason (bubnjevi), Karl Van Den Bossche (udaraljke), Nick Cohen (bas), Tony Remy (gitara), Andrew Ross (saksofon i flauta), Simon Finch (truba i flugelhorn) i Hazel Sim i Weston Foster (prateći vokali), grupa Matt Bianco je dobro zagrejala sve prisutne.
Novi album je reprezentovan pesmama “HIFI Bossanova”, ”Lost in You” (u produženoj, efektnoj verziji sa izuzetno ritmičnim instrumentalnim delom) i “The Way I like It”. Kombinacija sambe, bossa nove, salse, pop muzike i jazza je opčinila publiku, koja je ubrzo počela da pozitivno reaguje. Odsvirani su i “Sunshine Day” (grupe Osibisa) “Good Times” i “Don’t Blame It On That Girl” (album Indigo,1988).
Obučen u crno odelo i oranž košulju, omanji Mark Reilly je stalno bio u pokretu, animirao publiku i sigurno vodio izuzetno raspoloženi bend. U jednom trenutku palicu je preuzeo prateći vokal Weston Foster i podigao publiku na noge. Njegovo izvođenje velikog klupskog hita “Wap Bam Boogie” (1988) je bio jedan od vrhunaca večeri.



Ostavljajući, pametno, najpoznatije pesme za sredinu koncerta Mark Reilly je podigao tenziju u publici. Ona je dočekala izvođenje najpoznatijih pesama grupe ”Whose Side Are You On”, ”More Than I Can Bear” i ”Half A Minute” (u novoj remix verziji). Hazel Sim je uspešno zamenjivala originalnu pevačicu Basiu.
Sam kraj oficijelnog dela koncerta pripao je pesmi “Yeh Yeh” (obrada pesme Georgie Fame-a) koja je bila veliki hit grupe Matt Bianco 1985. godine. Naravno publika je tražila još. Na scenu je izašao klavijaturista Mark Fisher, zahvalio na toplom prijemu publike i najavio potpisivanje kompilacijskog diska Sunshine Days. Takođe je poimenično najavio svakog člana benda.
Grupa je za kraj ostavila, verovatno, njihov najveći hit ”Get Out of Your Lazy Bed” (takođe sa prvog albuma). Dobili smo 85 koncertnih minuta solidnog i pomalo nostalgičnog nastupa.
Neko sluša Lajka Felixa (u Rexu), neko Matt Bianca (u Sava Centru), neko će posetiti jazz festival, a neko neće propustiti Teenage Fanclub. Za svakog ponešto - možemo biti zadovlljni na ovako raznovrsnoj ponudi. Prijatno !


tekst i fotografije - slobodan vlaketiĆ

 
 

koncerti


Mark Olson
KC GRAD
05.10.10.




Horkestar
Bioskop Rex, Beograd
24.09.10.




DAF
klub Močvara, Zagreb
11.09.10.




Belgrade Beer Fest 2010
3. dan
Ušće
20. avgust




Belgrade Beer Fest 2010
2. dan
Ušće
19. avgust




Belgrade Beer Fest 2010
1. dan
Ušće
18. avgust




BELEF 2010
Pankrti
Beogradska tvrđava
07.08.10.





BELEF 2010
Nova scena
Beogradska tvrđava
01.08.10.